RSS
 

Zupa szczawiowa

11 cze

2015-06-05 14.29.19Składniki:

  • rosół
  • szczaw świeży
  • kiełbasa wiosenna / śląska
  • ziemniaki
  • śmietana 18%
  • jajka

Sposób wykonania:

DO gotującego się  rosołu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki,gdy zmięką( kwaśność szczawiu powoduje że gdyby były dodane na końcu były by twardawe) dodajemy umyty lekko pocięty szczaw,pokrojoną w kostkę przesmażoną kiełbasę.Gotujemy aż szczaw odda swój cały smak i nie będzie surowy.Chartujemy śmietanę i wlewamy do zupy.Na końcu Dodajemy pokrojone w kostkę jajko na wyporcjowane talerze .Według uznania można dodać koperku …ale raczej dodaje się do botwinki..:)  Coś z dietetyki szczaw ma właściwości wchłaniające z organizmu wapń i ten przyjmowany z żywności ale też który występuje w kościach także lepiej jeść go z umiarem.

Smacznego ;-)

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii zupy

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. david987

    20 lipca 2015 o 13:22

    Cześć,

    Nominowałem Cię do Liebster Blog Award. Jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie to zapraszam gorąco na Mój blog.

    Pozdrawiam,
    Lol w Kuchni