RSS
 

Lekkie drożdżówki z budyniem z żółtyki malinami/poziomkami

23 lip

11659485_1599621940299907_3369802414534687509_n

Ciasto bardzo lejące,dzięki temu bardzo lekkie  -z lekkim kremem śmietankowym  i kwaskowatymi owocami z kruszonką  mmmm   ;-)

11698547_1599622040299897_7461107568669511027_n

Maliny prosto z działki 3-cio roczne tym razem owocują obficie narodowa odmiana Poranna Rosa bardzo słodkie.

Przepis -  krem śmietankowy

Składniki na ciasto :

  • szklanka cukru
  • szklanka ciepłego mleka
  • szklanka oleju- olej zawsze jest najlepszy a nie masło czy margaryna( zarazem zdrowiej bo nie ma tłuszczy trans i lepsze ciasto)
  • 5 jaj
  • 5 szklanek mąki pszennej typ 500- 550 (można dodać jeszcze szklankę ale nie więcej) byle nie mąka 450 
  • cukier wanilinowy 2 paczki po 16g lub podwójne 32 g
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Składniki według koleności wsypać do miski-drożdże rozkruszyć,mleko podgrzać lekko nie więcej niż temp pokojowa do drożdże zdechną,jajka rozkłucić -nie ubijać nic.Pozostawić w ciepłym miejscu-teraz wszędzie się znajdzie  :-P pod przykryciem na 3-4 h.Potem zależnie co się robi zostawić na blasze 1/2 h,piec w temp 170-180°.

Smacznego ;-)

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii desery, wypieki

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Nik

    23 listopada 2016 o 14:51

    Jestem głodny